Jíst se musí, to víme všichni. Avšak s rostoucími cenami už mnohým lidem po zaplacení splátek, energií, a dalších nutných výdajů, zkrátka na jídlo moc nezbývá. Co tedy vařit, abyste se dobře najedli, a zároveň nezruinovali váš rodinný rozpočet?
Cuketa na sto způsobů
Blíží se léto, a cuket bude brzy všude dost. Když se poptáte, jistě ve svém okolí seženete zahrádkáře, který jich jako každý rok vypěstoval mnoho, a rád vám nějaké prodá za velmi nízkou cenu, nebo třeba daruje. Tato dobrota však může tvořit základ plnohodnotného oběda. Z nastrouhané cukety vytvoříte během chvíle chutné a výživné karbanátky, můžete ji zapéct, nebo osmažit na kolečka. Cuketa je výborná i plněná. Jak na to?
- Karbanátky z cukety – uděláte podobně, jako ty klasické. Oloupanou, a nastrouhanou cuketu smícháte s vejcem, moukou, a trochou suchých rohlíků, či strouhanky. Přidejte lžíci hořčice, sůl, pepř, sladkou červenou papriku, majoránku, a osmahněte. Dobrou chuť!
- Zapečená cuketa je velmi zdravý, a jednoduchý pokrm. Oloupete cuketu, nakrájíte na tenká kolečka, přidáte vejce, trochu sýru, plnotučnou smetanu, oregano, sůl, pepř. Smíchejte, a dejte zapéct na 200°C.
- Plněná cuketa je o něco složitější, avšak stále ji zvládne i začínající kuchař. Oloupete cuketu, vydlabete, a vedle si připravíte směs. Můžete použít například vepřové mleté maso smíchané s vejcem, a kořením, přidat trošku nivy, másla, a strouhanky. Cuketu naplníte, položíte na plech, a přetřete vejcem našlehaným s kořením. Po upečením můžete jíst s bramborem, nebo zeleninovým salátem.
Brambory, aneb levné jídlo, které nasytí
Dalším levnějším pokrmem jsou brambory, které lze rovněž využít mnoha způsoby. Můžete si připravit lahodné bramboráky, v troubě pak snadno uděláte pečené brambory s česnekem, nebo je zapečete spolu s cuketou. Výborným jídlem jsou pak brambory na kyselo s chlebem, nebo smažené bramborové plátky.
Rajčata smažená s mozzarellou
Pokud se vám podaří ukořistit mozzarellu v akci, neváhejte, a jděte do toho. Domácí rajčata nakrájíte na kolečka, osmahnete na kapce olivového oleje, spolu s oreganem, česnekem, a troškou soli, přidáte nakrájenou mozzarellu, a mícháte, dokud vše nepustí šťávu a mozzarella se nerozpustí. Tuhle dobrotu si pak vychutnáte s celozrnným pečivem, nebo francouzskou bagetou.